Fenntartható élelmiszerfogyasztás

2018.09.18

Nem csak egészségügyi szempontból érdekes, hogy mi kerül a tányérra. A gazdasági, társadalmi hatások legalább olyan fontosak, így érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen élelmiszert vásárolunk. 

Ha valóban szeretnéd ismerni az ételt, amit megeszel, akkor csak helyi, megbízható termelőtől vásárolj! Ez egyben arra is garancia lehet, hogy környezetbarát és etikus módszerekkel megtermelt élelmiszer kerüljön az asztalra.

Nemcsak egészségesebb és finomabb, ami a termőföldön érett be, de a környezetet is véded, ha nem a világ másik végéről ideszállított ételekre szavazol. Ráadásul a helyi, szezonális növények vásárlásával a helyi gazdaságot támogatod.

A FAO kutatása szerint a Föld genetikai állományának 75 százaléka már eltűnt, 2050-ig pedig a még meglévő is a kétharmadára csökken, melyről a monokultúrás növénytermesztés is tehet. Preferáld a ritkább növényeket a bevásárlásnál vagy a veteményezésnél. Krumpli helyett válaszd a csicsókát, málna helyett pedig főzz szörpöt somból - írja a Tudatosvásárló.